E Arşiv Fatura İptali

Konu Başlıkları

Firmaların büyük bir çoğunluğunun kullandığı ve çoğu firmanın da yasalar gereği kullanmak zorunda olduğu E Arşiv fatura, kâğıt kullanımını azaltarak çevreyi koruduğu gibi fatura işlemlerinin çok daha hızlı gerçekleşmesine imkân sağlamaktadır. Bu hususta E Arşiv fatura iptali konusu oldukça merak edilen bir konudur. Bu hususta iptal işlemleri internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.

E Arşiv fatura iptali nedir? E Arşiv fatura iptali nasıl yapılır?

Nasıl İptal Edilir?

E Arşiv faturanın iptal edilebilmesi için Türk Ticaret Kanunu gereğince iptal edilmek istenilen fatura miktarı 5 Bin ile 30 Bin TL sınırı sebebiyle düzenlenmemiş olması gerekmektedir. Bunun dışındaki E Arşiv faturalar uygulama üzerinden iptal edilebilir.

Bu hususta iptal edilmek istenilen E Arşiv fatura kullanılan muhasebe programı üzerinden açılmalıdır ve sağ tıklanarak iptal et seçeneğine tıklanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus faturanın iptal nedenlerinin yazılmasıdır. Aynı zamanda fatura iptalinin karşı tarafa iletilmeden iptal edilmesi gerekmektedir, aksi halde firma vergi kaçağı durumuna düşebilir. Son olarak iptal nedenleri yazılan fatura Gelir İdaresi Başkanlığına rapor edilmelidir.

Tüm bu bilgiler ışığında özetle E Arşiv fatura iptali konusunda yapılması gereken tek şey kullanılan muhasebe programı üzerinden iptal işleminin gerçekleştirilebileceğidir, kullanılan programa göre sağ tıklayarak veya program içerisinde bulunan ilgili bölümler kullanılarak iptal işlemi gerçekleştirilebilir.

Logo Connect Üzerinden E Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

Firmaların yaygın olarak tercih ettiği Logo Connect uygulaması kullanılarak E Arşiv Fatura iptali gerçekleştirmek isteyen kişiler aşağıda belirtilen adımları izlemelidir.

  • Logo Connet Uygulamasına Girin.
  • Üst Menüde Yer Alan E Arşiv Sekmesine Tıklayın.
  • Giden Kutusuna Tıklayın.
  • İptal Edilmek İstenilen Faturanın Üzerine Gelin ve Sağ Tıklayarak İptal Et Seçeneğine Basın.
  • Ekranda Beliren ‘’Faturanız İptal Edilecek’’ Bildirisinde Bulunan Tamam Seçeneğini İşaretleyin.
  • İptal İşlemi Gerçekleşen Faturayı Özel Entegratör Portalı’na Gönderin.
  • Faturanın Özel Entegratör Portalı‘na Gönderilmesi Oldukça Önemlidir ve Zorunludur.

İptal edilen faturalarda iptal logosu program tarafından otomatik olarak eklenecektir, iptal edilen faturada iptal logosu bulunmuyorsa program üzerinden iptal logosunun eklenmesi gerekmektedir.

E Arşiv Fatura Raporları Gelir İdaresi Başkanlığı’na Ne Zaman Ulaşır Nasıl Kontrol Edebilirim?

E Arşiv fatura iptali konusu ile paralellik gösteren bu hususta fatura raporlarının Gelir İdaresi Başkanlığına rapor edilmesi oldukça önemlidir.

İptal edilen veya yeniden düzenlenen E Arşiv faturalarda raporların Gelir İdaresi Başkanlığına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilmek için yapılması gereken işlemler şöyledir;

  • EFatura.diyalogo.com.tr Adresine Girin.
  • Vergi Numaranız ve Şifreniz ile Sisteme Giriş Yapın.
  • E Arşiv Fatura Menüsüne Girin.
  • E Arşiv Fatura Raporları Bölümüne Tıklayın.
  • ‘’Paket Başarıyla İşlendi’’ Yazan Raporlar Gelir İdaresi Başkanlığına İletilmiştir.

Vergi numarası ve şifresini bilmeyen kişiler, sitede bulunan yeni şifre iste bölümünden giriş için gerekli bilgileri oluşturabilir.

Hata Veren E Arşiv Faturaları Nasıl GİB’e Gönderebilirim?

E arşiv fatura iptali gerçekleştirildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmek zorunda olan faturalar bazı durumlarda hata vermektedir. Bu hususta hata veren faturalar kullanılan uygulama üzerinden açıldıktan sonra yan tarafında bulunan kırmızı çarpı işaretine çift tıklayarak yeşil hale getirilmelidir, ardından faturalar tek tek seçilerek manuel olarak gönderilmelidir.

E Arşiv Fatura Kullanmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

E Arşiv fatura kullanmanın en büyük avantajı, faturaların kanuni süreler boyunca güvenle saklanabiliyor olmasıdır. Bu sayede faturalarla alakalı oluşabilecek olumsuz durumlarda saklanan faturalara ulaşma imkânı her zaman vardır. Aynı zamanda E Arşiv fatura kullanımı işçilik, düzeltme gibi birçok maliyeti ortadan kaldırmaktadır.

Son olarak E Arşiv fatura kullanımında ek olarak İrsaliye düzenlenmesine de gerek yoktur. Tüm bu bilgilere ek olarak gereksiz kâğıt kullanımının önüne geçebilmek için E Arşiv fatura kullanımı oldukça önemlidir ve son derece çevre dostudur.

E Arşiv Faturayı Kimler Kullanmak Zorundadır?

Vergi Usul Kanununca belirlenen şartlara göre internet ortamından mal ve hizmet satışı yapan ve brüt hasılatları 5 Milyon TL üzerinde olan firmalar, kurumlar E Arşiv fatura kullanmak zorundadır. Bu hususta gerekli şartları taşıyan firmalar veya kurumlar E Arşiv faturaya geçmedikleri takdirde cezai yasal işlemler başlatılarak birtakım maddi yükümlükler içerisine gireceklerdir.

Son olarak E Arşiv faturaya başvuru işlemleri E Devlet üzerinden yapılabilmektedir.

E Arşiv Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır?

E Arşiv fatura sorgulama işlemleri https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresinden yapılmaktadır. Belirtilen adrese girildikten sonra faturaya ulaşabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Bu bağlamda ilk olarak sorgulanmak istenilen faturanın E Arşiv fatura olup olmadığından emin olunmalıdır, aksi halde sorgulama işlemleri başarısız olacaktır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu sorgulanmak istenilen fatura üzerinde yazan bilgilerin tam ve eksiksiz olarak girilmesidir, aksi halde sorgulama işlemi gerçekleşmeyecektir. Bir başka dikkat edilmesi gereken husus, Sorgulama işlemi esnasında istenilen Vergi Kimlik Numarası ve TC Kimlik Numarası bilgilerinin eksiksiz ve tam olarak girilmesidir. Son olarak fatura üzerinde yer alan ödenmesi gereken tutar bilgisinin tam olarak kuruş bilgisine kadar girilmesi gerekmektedir. Tüm bu hususlara dikkat edildiği takdirde E Arşiv fatura sorgulama işlemi gerçekleşecektir.

Yorum yapın