Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çalışanların emeklilik öncesinde devlet katkısından yararlanarak birikim sahibi olmalarıdır. Devlet böyle bir imkan sağlamaktadır ancak BES’i kullananlar dilerlerse bu haklarından vazgeçebilirler. BES nedir? Vakıfbank BES iptali nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız cevabı yazımızın devamında yer almaktadır.
BES Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emeklilik döneminde ek gelir imkanı elde etmenizi amaçlayarak, çalışma hayatında sahip olduğunu yaşam standardınızı emeklilik döneminde de devam ettirmenizi sağlayan bir yatırım sistemidir. BES gönüllü katılım esasına dayanır ve dilerseniz bu sistemi iptal edebilme hakkınız bulunmaktadır.
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren devlet katkısı %25 olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu da her 100 TL birikiminiz için devlet tarafından hesabınıza 25 TL eklendiği anlamına gelmektedir. BES için belirlenen ücreti dilerseniz değiştirebilirsiniz. BES için olanlarınızı bir yıl içinde 4 kez değiştirebilme hakkınız bulunmaktadır. Bu değişiklik talebinizi;
- Vakıfbank’a yazılı olarak,
- Vakıfbank çağrı merkezlerinden,
- Vakıfbank web sitesi üzerinden yapabilirsiniz.
Bireysel emeklilik Sistemi’nde emekli olabilmeniz için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız gerekmektedir. Emekliliğe hak kazandıktan sonra birikimlerinizi toplu bir şekilde alabileceğiniz gibi aylık maaş olarak da alabilirsiniz ya da bir kısmını toplu bir kısmını aylık maaş olarak alabilirsiniz.
Vakıfbank BES İptali Nasıl Yapılır?
Emeklilik için büyük avantaj sağlayan BES hesabını Vakıfbank’ın yan kuruluşu Vakıf Emeklilik aracılığıyla açtıran vatandaşlar istedikleri zaman iptal edebilirler. Vakıfbank BES iptalinin dört yolu bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- SMS ile Vakıfbank BES İptali
- İnternetten Vakıfbank BES İptali
- Telefonla Vakıfbank BES İptali
- Whatsapp’dan Vakıfbank BES İptali
Sizler için bütün iptal yöntemlerini ayrıntılı olarak ele aldık. Yazımızın devamın da Vakıfbank BES iptalinin nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
SMS ile Vakıfbank BES İptali
Vakıfbank BES iptali için 4 yol bulunmaktadır ve bu 4 yoldan insanlar için en kolayı mesaj atmaktır. Kimseyle konuşmadan, birine ulaşmaya çalışmaktan sadece SMS yollayarak Vakıfbank BES’i iptal edebilirsiniz. İptal mesajı yolladığınızda Vakıfbank BES iptali başvurunuz işleme alınacak ve 10 iş günü içerisinde iptal süresine kadar ödediğiniz tutar iade edilecektir.
SMS ile Vakıfbank BES iptali için yapmanız gerekenler şu şekildedir; VEML, T.C. kimlik numaranız, CAYMA, doğum tarihinizi aralarında birer boşluk bırakarak 4933’e kısa mesaj göndermenizdir. Örnek olarak; VEML 12312312312 CAYMA 01.01.1990.
İnternetten Vakıfbank BES İptali
Vakıfbank BES iptalinizi dilerseniz internetten yapabilirsiniz. Bunun için Vakıfbank’ın internet adresinden giriş yapmanız gerekmektedir. Vakıfbank internet adresine giriş yaptıktan sonra sayfanın sağında “Otomatik BES Robotu” alanına tıkladığınızda karşınıza bir sohbet alanı çıkacaktır. Ardından görüşmeyi başlat butonuna tıklayarak görüşmeyi başlatabilirsiniz.
Görüşme başladığında BES iptali için görüşme yaptığınızı yazarak karşı tarafa belirtmelisiniz. Görüşme sırasında karşınızdaki robot size BES’in avantajlarından bahsedecektir. Ardından Vakıfbank BES iptalini gerçekleştirebilmek için sizde T.C. kimlik numaranızı yazmanız talep edilecek. T.C. kimlik numaranızı da yazdıktan sonra Vakıfbank BES iptali için talebiniz oluşturulacak ve 10 iş günü içerisinde tarafınıza geri ödeme yapılacaktır.
Telefonla Vakıfbank BES İptali
Vakıfbak BES iptalinin diğer bir yolu da telefonla çağrı merkezini arayarak müşteri temsilcisiyle görüşmektir. Vakıfbank çağrı merkez numaraları 0850 222 9 657 ve 444 9 237 dir. Bu numaralardan birini arayıp müşteri temsilcisiyle görüşebilirsiniz. Müşteri temsilcisi bilgi güvenliği için size birkaç soru soracaktır ve soruları doğru cevaplamanız halinde BES iptaliniz gerçekleştirilecektir. 10 iş günü içerisinde ödediğiniz tutar hesabınıza yatırılacaktır.
Whatsapp’dan Vakıfbank BES İptali
Vakıfbank BES iptaliniz için belirlenen son seçenek Whatsapp üzerinden mesaj atmak ya da aramaktır. 0549 802 47 75 ve 0549 802 47 79 nolu telefon numarasına Whatsapp üzerinden BES iptali yaptırmak istediğinizi iletebilirsiniz. T.C. kimlik no isim soy isim gibi bilgiler istenecektir.
Bu bilgileri de eksiksiz ve doğru şekilde ilettikten sonra iptal işleminiz gerçekleşecektir. Diğer iptal yöntemleri gibi Whatsapp’dan Vakıfbank BES iptaliniz sonrasında 10 iş günü içerinde hesabınıza geri ödeme yapılacaktır.
BES ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma imkanım varken neden Bireysel Emeklilik Sistemi’ni tercih edeyim?
Çalıştığınız dönemde sahip olduğunuz hayat standartlarınızı, emeklilikte sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız emekli maaşı ile devam ettirmeniz mümkün olmayabilir. Bu ihtiyacınızı karşılamak için Bireysel emeklilik sistemi (BES) devreye girer.
Zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil tamamlayıcısı olan BES; emeklilik döneminizde size ek gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmayı amaçlar. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde başka hiçbir yatırım aracında olmayan benzersiz devlet katkısı avantajı ile, sisteme yatırdığınız her katkı payının %25’i kadar tutar devlet katkısı olarak hesabınıza eklenir.
Hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı değilseniz, emeklilik döneminiz için şimdiden harekete geçerek BES’e hemen dahil olabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödediğim primleri ve buradan kazandığım hakları bireysel emeklilik sistemine aktarabilir miyim?
BES, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değildir, sistemi tamamlayıcı niteliktedir. BES’e dahil olduğunuzda Sosyal Güvenlik Kurumu’yla olan ilişkinizde bir değişiklik meydana gelmez. Sosyal güvenlik sistemi ve BES’e yaptığınız ödemeler birbirinden bağımsız olup, haklarınız ile kazanımlarınızın sistemler arası aktarılması mümkün değildir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne emeklilik hakkımı elde etmeden önce ayrılabilir miyim?
Sistemden çıkış aşamasında,
elde ettiğiniz yatırım getirisi üzerinden, sistemde geçirdiğiniz süreye bağlı
olarak değişen oranlarda gelir vergisi kesintisi yapılır.
Emekliliğe hak kazanmadan ayrılmanız durumunda
vergi kesintisine ek olarak, ürününüzün yapısına göre giriş aidatı da
ödeyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden zorunlu nedenlerle ayrılmak zorunda kalırsam ne olur?
Sistemden yaşam kaybı, sakatlık, tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılmanız durumunda, birikiminizin sistemde elde ettiğiniz yatırım getirisi üzerinden hesaplanacak gelir vergisi kesintisini ödeyerek, birikimlerinizi alabilirsiniz.
Emeklilik sözleşmesi devam ederken yaşam kaybı durumunda ödeme, Medeni Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, sözleşmede belirttiğiniz lehtar veya lehtarlara yapılır. İstediğiniz kişi veya kişileri lehtar olarak belirleyebilir ve sözleşme süreniz boyunca dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Lehtar belirlemediyseniz yaşam kaybınız halinde hak sahibi, kanuni varislerinizdir.
Sözleşmeden dilediğim zaman cayabilir miyim?
Teklif formunu imzaladığınız veya teklifinizi onayladığımız tarihi takip eden 2 ay içinde cayma hakkınız bulunuyor. Sözleşmeden caymanız halinde, bildiriminizin bize ulaştığı tarihten sonra verdiğiniz ödeme talimatlarını iptal eder ve yaptığınız tüm ödemeleri fon toplam gider kesintisi haricinde hiçbir kesinti yapmadan, varsa yatırım getirinizle birlikte 10 iş günü içinde size iade ederiz.