Pasaport Randevu İptali

Konu Başlıkları

Yurt dışına çıkabilmek için en gerekli belgelerin başında pasaport gelmektedir. Gerek iş seyahatleriniz için gerekse tatil amaçlı yaptığınız seyahatlerinizde resimli ve tarihi geçmemiş pasaportunuzun olması gerekmektedir. Pasaport randevusu kadar pasaport randevu iptali de en merak edilen konulardan biridir.

Pasaport için başvuru daha öncelerde Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılmaktaydı ama bu sistem değişti ve pasaport başvurusu artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılmaktadır. Aldığınız randevulara gidemeyecekseniz pasaport randevunuzu iptal etmeniz gerekmektedir.

Pasaport randevu iptali nasıl yapılır? Pasaport randevu iptali yapmazsam ne olur? Ve merak ettiğiniz bütün soruların cevapları yazımızın devamında yer almaktadır.  

Yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarının alması zorunlu evrakların başında pasaport gelmektedir. Pasaport randevu iptalinden önce pasaport randevusunu nasıl alacağınız hakkında bildirmek istiyoruz. Yazımızın devamında pasaport randevu iptaliyle ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Öncelikle 2 Nisan 2018’e kadar pasaport randevuları Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınmaktaydı. Bu tarihten itibaren artık pasaport randevuları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılmaktadır.

Pasaport randevularına dair tüm ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Türk vatandaşları için yurt dışına açılan kapının başında pasaport gelmektedir. İster iş seyahati için istersenizde tatil amaçlı yurt dışı planı yapın yinede pasaporta ihtiyacınız bulunmaktadır. Pasaport alma işlemi sanıldığı gibi zor bir iş değil aksine pasaport almanız artık çok kolaydır.

Önceleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından alınan pasaport artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden pasaport randevusu almanız için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfasında yer alan randevu al sekmesinden pasaport randevusu al butonuna tıklayarak başvuru sekmesine ulaşabilirsiniz.

Pasaport randevu sekmesinde öncelikle hangi çeşit pasaport başvurusunda bulunacağınızı seçmeniz gerekmektedir. Üç çeşit pasaport türü bulunmaktadır. Bunlar; umuma mahsus pasaport (bordo), hizmet pasaportu (gri) ve hususi pasaport (yeşil).

Sizin pasaportunuz bu üç gruptan hangisine aitse o seçeneği seçerek işleminize devam edebilirsiniz. Almak istediğiniz pasaport çeşidini seçtikten sonra sizden kişisel bilgilerinizde istenmektedir.

Pasaport seçiminizin ardından kişisel bilgileriniz istenmektedir. Adınız, soyadınız, TC kimlik no, doğum tarihi, cep telefon numaranız ve ekranda gözüken güvenlik kodunu doğru şekilde seçip “DEVAM ET” butonuna tıklamalısınız. Bu işlemlerin ardından randevuyu almak istediğiniz iller sıralanmaktadır. Sonrasında seçeceğiniz il de uygun olan ilçelerin nüfus müdürlüğü listelenmektedir.

Sizin için uygun olan ilçelerde ki Nüfus Müdürlüğü’nü seçmeniz gerekmektedir. Ve ardından gireceğiniz bilgilere göre evde yaşayan kişiler gözükmekte ve kimler için başvuru yapacaksanız seçmeniz gerekmektedir. Kişi seçiminden sonra seçilen ilçede en yakın tarihte boş olan saatler listelenmektedir. Saati de seçtikten sonra cep telefonunuza onay kodu gelmektedir. Bu onay kodunu ekranda ilgili alana girdikten sonra pasaport randevu alma işleminizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü randevu alma sayfasına https://randevu.nvi.gov.tr/ linkinden ulaşabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz tüm adımları zaten sistem size sırayla yaptırmaktadır.

Pasaport Randevusu İçin Telefon Numarası

Her ne kadar kurlar gün geçtikçe artış gösterse de yinede az da olsa yurt dışında farklı yerler görmek isteyebilirsiniz. Yurt dışına yeni çıkacaklar veya pasaport süresi dolmuş olan kişiler yeniden pasaport başvurusu için randevu almaları gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfasında yer alan adımları sırayla izleyerek pasaport için randevu alabilirsiniz.

Pasaport randevusu alma işleminizi online olarak gerçekleştirebileceğiniz gibi telefonla da randevu alabilirsiniz. ALO 199 çağrı merkezini arayarak pasaport randevusu alabilirsiniz. ALO 199 çağrı merkezi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün genel çağrı merkez numarasıdır.

Çağrı merkezinde müşteri temsilcisi ile yapacağınız görüşmelerde sizden kişisel bilgileriniz talep edilecektir. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz şekilde ilettikten sonra size uygun gün ve saatler listelenecektir. İstediğiniz günü ve saati seçip randevu almak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Pasaport Harçları ve Defter Ücretleri Ne Kadar?

Yeni pasaport almak isteyen vatandaşların ve pasaport tarihi geçmiş olup pasaportunu yenilemek isteyen vatandaşlar pasaport harçlarını ve defter ücretlerini ödemeleri gerekmektedir. Pasaportun süresine bağlı olarak harç ücretleri değişkenlik göstermektedir. 2019 verilerine göre pasaport harç ücretleri şu şekildedir;

6 aylık pasaportun harç ücreti 170,40 TL
1 yıllık pasaportun harç ücreti 248,40 TL
2 yıllık pasaportun harç ücreti 405,50 TL
3 yıllık pasaportun harç ücreti 575,90 TL
4- 10 yıllık pasaportun harç ücreti 811,60 TL’dir.
2019 harç ücretleri pasaportun süresine göre değişkenlik gösterirken defter ücreti sabittir. 2019 verilerine göre pasaport defter ücreti 133,50 TL’dir.

Pasaport için seçeceğiniz süre doğrultusunda ücrette artış göstermektedir. Süresinin ne kadar uzun olmasını isterseniz pasaportunuzun ücretide bu oranda fazla olmaktadır. 6 aylık pasaportun harç ücreti 170,40 TL olurken 4-10 yıllık pasaportun harç ücreti 811,60 TL’dir.

Pasaport harç ücretlerini ve pasaport defter ücretlerini anlaşmalı banka şubelerine online olarak kredi ya da banka kartınızla vergi dairesine 7/24 ödeme yapabilirsiniz.

https://ivd.gib.gov.tr/ linkine tıkladığınızda “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” yazılı butona tıklayarak pasaport harç ve defter parasını ödeyebilirsiniz. Ödeme yaptıktan sonra dekontunuzu saklamayı unutmayınız.

Pasaport Ödemeleri İçin Anlaşmalı Bankalar

Pasaport harç ve defter ücretlerini online olarak ödemek istemeyenler dilerlerse anlaşmalı banka şubelerinde de ödeme yapabilirler. Pasaport harç ve defter ücretleri için anlaşmalı bankalar aşağıdaki gibidir;

Akbank
Aktif bank
Albaraka
Anadolubank
Burgan Bank
Denizbank
Finansbank
Garanti Bankası
Halkbank
HSBC
ING Bank
İş Bankası
Odeabank
Şekerbank
TEB
Vakıfbank
Yapı Kredi
Ziraat Bankası

Pasaport harç ve defter parası için ödeme yapabileceğiniz bankaları yukarıda sizler için paylaştık. Gördüğünüz gibi hemen hemen bütün bankalara pasaport için ödeme yapabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Pasaport randevunuzu aldıktan sonra randevu gününüze kadar toplamanız gereken evraklar mevcuttur. Bu evrakları sizin için listeledik. İşte pasaport alımı için gerekli evraklar şu şekildedir;

2 adet biyometrik fotoğraf
Nüfus cüzdanı
Pasaport harç ve defter ücretini ödediğini gösteren dekont
Harçsız pasaport almak için öğrenci belgesi
Varsa eğer eski pasaportunuz
Engelli olan çocuklar için hastaneden alınmış sağlık raporu

Yukarıda saydığımız evraklar bütün pasaport çeşitleri için gerekli olan temel evraklardır. Bu evraklardan birinin bile eksik olması durumunda randevunuz geçersiz sayılacaktır. Eksik evraklarınızı tamamlayıp tekrar randevu almanız gerekmektedir. Bu yüzden randevunuza gelirken bir kaç kere daha uğraşmamak için evraklarınızın tam olduğundan emin olmalısınız. Randevunuza evraklarınız tam bir şekilde gelip işleminizi tamamlarsanız 7 iş günü içerisinde pasaportunuz basılır ve basıldıktan 3 iş günü içerisinde kargo tarafından teslim edilir.

Pasaport Randevusu Nasıl İptal Edilir?

Yukarıda sizler için pasaport randevusu nasıl alındığını, pasaport randevusu alırken hangi yolları izlemeniz gerektiğini ayrıntılı şekilde anlattık. Şimdi ise aldığınız pasaport randevularının iptalini nasıl yapmanız gerektiğini sizlerle paylaşacağız.

Türk vatandaşları yurt dışı hayallerini gerçeğe kavuşturmak için pasaport çıkarmaları gerekmektedir. Pasaportu olmayan hiçbir vatandaş yurt dışına seyahat edemez. Pasaport randevusu aldıktan sonra herhangi bir sebepten ötürü randevuya gelemeyecekseniz eğer iptal etmeniz gerekmektedir.

Randevu saatinizden bir saat önceye kadar iptal edebilme hakkınız bulunmaktadır. 30 gün boyunca randevunuzu en fazla 3 kere iptal etme hakkınız bulunmaktadır.

Pasaport randevunuzu iptal etmek istiyorsanız https://randevu.nvi.gov.tr/ linkine tıkladığınızda “Randevumu İptal Etmek İstiyorum” butonu karşınıza çıkmaktadır. Bu butona tıkladığınızda aldığınız randevunun bilgilerini görecekseniz ve iptal et butonuna tıklatarak pasaport randevunuzu iptal edebilirsiniz.

Yorum yapın