HGS İptali Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş sistemi olarak bilinen HGS köprü ve paralı yol kullanımlarında alınan geçiş bedellerinin, temassız olarak tahsil edilmesini sağlayan bir sistemdir. Geçiş sırasında gişelerdeki yoğunluğu engellemek için kullanılan bu yöntem bu sebepten hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Arabanızı sattıysanız ya da başka sebeplerden ötürü HGS kartınızı iptal etmek istiyorsanız bu aşamada neler yapmanız gerektiğini yazımızın devamında görebilirsiniz.

HGS nedir? HGS iptali nasıl yapılır? HGS iptali nerden yapılır? HGS iptali hakkında tüm sorularınızın cevapları yazımızın devamında yer almaktadır.

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) Nedir?

HGS Hızlı Geçiş Sistemi için kullanılan bir karttır ve bu kart sayesinde köprülerden ve paralı yollardan faydalanabiliyoruz. Temassız şekilde ödeme yapılmasını sağlayan HGS ile gişe noktalarında trafik yaşanmadan ödeme yapabiliyorsunuz.

Zorunlu bir yöntem olduğu için tüm araç sahiplerinin HGS kartı çıkarması gerekmektedir. Arabanızı sattığınızda ise HGS üyeliğinizi iptal etmeniz gerekmektedir.

HGS Nereden Nasıl Alınır?

Sizlerde arabanızı yeni aldınız ve HGS’yi nereden nasıl alacağınızı bilmiyorsanız yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz. HGS kartını alabilmek için PTT şubelerine, bankaya ya da karayolları giriş çıkış bölgelerindeki satış noktalarına başvurabilirsiniz.

HGS için bireysel başvurularda kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokopisi ile başvuru yapabilirsiniz. Kurum üzerine alınacak ürünler için temsil belgesi, araç ruhsatı ya da fotokopisi ile PTT şubelerine, bankaya ya da karayolları giriş çıkış bölgelerindeki satış noktalarına başvuru yapabilirsiniz.

HGS Nasıl ve Nereden İptal Edilir?

Arabanızı sattıysanız HGS kartınızı iptal etmeniz gerekmektedir. HGS kartımı nereden iptal edebilirim diye soruyorsanız bu sorunun iki cevabı mevcuttur. Bunlar;
PTT Şubelerinden
Bankalardan
HGS kartınızı PTT şubelerinden aldıysanız iptalini yine PTT şubesinden yapabilirsiniz.

Eğer HGS kartınızı bankalardan aldıysanız kartı aldığınız bankaya giderek iptal işleminizi yapabilirsiniz.

PTT Şubesinden Alınan HGS İptali Nasıl Yapılır?

HGS iptali için size en yakın bir PTT şubesine giderek iptal işlemlerini başlatabilirsiniz. PTT şubelerine giderken kimlik, araç ruhsatı ya da ruhsatınızın fotokopisini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. HGS iptal işlemi yapılmadan önce borç var mı, yok mu, öğrenilir, varsa ödenir ve daha sonra iptal işlemleri başlar.

HGS iptal için başvuru yapmaya gittiğiniz PTT şubelerinde sizden önce form doldurmanız istenir. HGS iptal formunda sizde HGS numaranızı ve bu HGS’ye kayıtlı araç plakanızı yazmanız istenir. Bilgilerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Aksi takdirde bilgiler sistemde kayıtlı bilgilerle eşleşmeyeceği için iptal işleminiz yapılamaz.

Ayrıca HGS iptali yaptırmadan önce bakiyeniz olmadığı takdirde hızlı geçiş sisteminde geçiş yaptıysanız bakiyeniz olmadığı için kaçak geçmiş olursunuz ve normal fiyata göre 10 kat ceza almış olursunuz. Bu yüzden eğer bakiyeniz yoksa iptal işleminden önce paralı köprü ya da yolları kullanmamanızı tavsiye ederiz ya da iptal işlemi yapmadan önce internetten bakiyenizi sorgulayıp borcunuz varsa tahsil etmelisiniz.

HGS iptali yapılırken eğer kartınızda bakiyeniz bulunuyorsa ve ne kadar bakiyeniz kalmış ise hepsini alabilirsiniz. Ancak kart için ödediğiniz kart parasını geri alamayacağınızı bilmelisiniz. Ayrıca HGS kartınızda kalan bakiyenizi iptal için başvuru yaptığınız sırada size tahsil edilmeyecektir. HGS iptalinde kalan bakiyeniz için size bir makbuz verilir ve ödemeniz 30 gün sonra tahsil edilir.

Bankadan Alınan HGS İptali Nasıl Yapılır?

HGS başvurunuzu bankadan yaptıysanız eğer HGS iptalinizi de bankanızdan yapmanız gerekmektedir. PTT şubesinden yapılan iptallerde direk PTT şubesinde gitmek gerekirken bankadan alınan HGS için direk bankaya gelip iptal işlemi yapabileceğiniz gibi dilerseniz müşteri hizmetleri ile görüşerek de HGS iptalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bankaya gelip de iptal işlemi yapmak isteyenler için kimlik ve ruhsat belgeleri yanında olmalıdır. Müşteri hizmetlerinden iptal işlemi yapacak olanlar için ise öncelikle bilgi güvenliği için birkaç soru sorulacaktır ve ardından plaka numaranız, HGS numaranız ve TC kimlik numaranız gibi bilgiler istenecektir.

Verilen bilgilerin ardından HGS iptal işleminiz gerçekleştirilecektir. HGS içinde kalan bakiyelerinizi tarafınıza tahsil edilmektedir. PTT şubelerinde 30 gün sonra yapılan bu ödeme işlemi bankalarda en geç on gün içerisinde tanımlı hesap numaranıza kalan bakiyeniz iade edilecektir.

PTT Şubelerine Gitmeden HGS İptali Yapılır Mı?

PTT şubelerinin bankalar gibi donanımlı çağrı merkezi ve müşteri hizmetleri bulunmamaktadır. PTT tarafından sunulan bütün hizmetler için PTT şubelerine gelmeniz gerekmektedir ve bunlardan bir tanesi de HGS iptali. PTT şubelerinden alınan HGS kartı internet üzerinden veya müşteri hizmetleri vasıtası ile iptal edilemiyor. Bu sebepten de bizzat şubelere giderek iptal işleminizi bizzat yapmanız gerekmektedir.

HGS Sıkça Sorulan Sorular

HGS e-Devlet’ten iptal edilir mi?
HGS iptali için kullanılan yöntemler arasında maalesef e-Devlet bulunmamaktadır. Yukarıda belirttiğimiz HGS aboneliği iptalini bankalardan veya PTT şubelerinden gerçekleştirebilirsiniz. HGS için başvurunuzu nasıl yaptıysanız iptalini de o yerden gerçekleştirmelisiniz.

HGS ne zaman iptal olur?
HGS iptali için başvuru yaptığınız anda HGS kartınız iptal edilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece HGS içindeki bakiyenizi belirttiğimiz sürelerde alabilirsiniz.

HGS kart ve etiketini farklı araçlarda kullanabilir miyim?
HGS plakaya tanımlı tek hesap üzerinden ücretlendirme yapmaktadır. Bu sebepten HGS etiketinin ya da kartın farklı araçlar üzerinde kullanılmasına izin verilmemektedir.

HGS ürün bakiyemi ve geçişlerimi nasıl öğrenebilirim?
0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz. HGS hesabınızla ilgili bakiye ve geçiş bilgilerine ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Belirtilen internet adresine üye olarak kullanıcı hesabınızla ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz. HGS geçiş ve ihlal bilgilerine ait tüm düzeltme, inceleme ve itiraz işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup, HGS geçişlerinizle ilgili bu taleplerinizi [email protected] e-posta adresine gönderebilirsiniz veya 0 850 460 60 60 KGM HGS Çağrı Merkezine iletebilirsiniz. HGS ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve HGS geçiş ihlal cezalarına http://hgsmusteri.ptt.gov.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın